Jak nalézt rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem?

BLOG / napsala Lucie Zahradníková

Cítíte se vyhoření? Zkontrolujte rovnováhu mezi vaším pracovním a soukromým životem. I když je úspěšná kariéra důležitou součástí života mnoha lidí, je také důležité najít dobrou rovnováhu mezi vaší prací a osobním životem. Je to nejen skvělé pro vaši pohodu, ale také proto, že získáte to nejlepší z obou aspektů vašeho života.

Co vlastně, ale rovnováha mezi pracovním a soukromým životem znamená? Jednoduše řečeno, rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je množství času a soustředění, které člověk dává své práci, ve srovnání s ostatními aspekty svého života. Ať už jde o výchovu dětí, rodinu, koníčky, relaxaci nebo cokoli jiného. Udržováním této rovnováhy zlepšíte své celkové štěstí a pohodu a následně přispějete ke zdravému prostředí během práce. Přesná rovnováha mezi pracovním a osobním životem se může lišit v závislosti na vašem věku, kariérních cílech a dalších závazcích. Avšak bez ohledu na to, jakou práci děláte nebo jaké jsou vaše povinnosti mimo práci, je naprosto klíčové udržovat rovnováhu jak jen to možné.

Ptáte se, proč potřebujete rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem? Nedostatek rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem může mít svou daň v mnoha ohledech; fyzicky, emocionálně a finančně. Nejen, že by to mohlo způsobit narušení vztahů, ale také to mohlo bránit vašemu pracovnímu výkonu. Zde je několik důvodů, proč věnovat pozornost rovnováze mezi pracovním a soukromým životem.

 

1. Prevence proti vyhoření. Kromě vytváření problémů v osobním životě může příliš tvrdá práce ovlivnit i vaši kariéru. Koneckonců, nikdy neděláte svou nejlepší práci, když jste vyčerpaní. Také z pohledu vašeho šéfa nevypadá situace pro vás moc dobře.

 

2. Snížení stresu. Osoba, která nedosáhne uspokojivé rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem, může ve svém životě způsobit další stres. Jak všichni víme, stres, pokud se nechá přetrvávat, často způsobuje vedlejší účinky, které mohou vést ke zdravotním problémům a osobnímu utrpení. I když by se mohlo zdát, že čím tvrději pracujete, tím více uspějete, není tomu tak vždy. Ve skutečnosti to, že si nedáte pauzu, může znamenat snížení kvality vaší práce, a tím ohrožení vašich příležitostí k postupu.

Jak mohu dosáhnout lepší rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem? Podívejte se na konkrétní kroky. Dosažení zdravé rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem vyžaduje řízení našeho profesionálního a osobního života udržitelným způsobem, který udržuje naši energii, naši mysl bdělou, tělo zdravým a celé naše já šťastné a spokojené. Znamená to věnovat náležitou pozornost všem věcem, které nás obohacují a naplňují, včetně práce a kariéry, zdraví a fitness, rodiny a vztahů, duchovna, obecně prospěšných prací, koníčků a vášní, intelektuální stimulace, odpočinku a relaxace. Jak se tam ale dostat?

 

1. Sledujte svůj čas. Analýza vaší současné situace je počátečním krokem k dosažení vyváženého života. Uchovávejte si po celý týden časový záznam všeho, co děláte, včetně pracovních a osobních činností. Tato data budou sloužit jako otvírák očí a pomohou vám pochopit, jak využíváte a kde naopak ztrácíte svůj čas. Poté budete moci vytvořit vlastní sadu pravidel, která vám umožní dosáhnout správné rovnováhy mezi každým z nich. Můžete to udělat vytvářením reálných hranic mezi pracovními a nepracovními položkami. Ať už je to tím, že si dáte jasný pracovní den (např. osm hodin) a zajistíte, abyste to nepřeháněli, nebo odoláte nutkání kontrolovat své e-maily ve volných dnech.

 

2. Určete své priority. Věnujte nějaký čas vážnému přemýšlení o tom, co je pro vás nejdůležitější, a vytvořte si seznam hlavních priorit v práci i doma. Poté analyzujte svůj časový audit a položte si tyto

klíčové otázky: Co musím začít dělat? Přestat dělat? Pokračovat v práci? Dělat více z? Dělat méně? Dělat jinak?

 

3. Stanovte konkrétní cíle. Vezměte si svůj seznam priorit a proměňte je v konkrétní a měřitelné cíle. Vymezte si na to čas do svého harmonogramu činností, jako byste to dělali například na důležitém setkání.

 

4. Plánujte pečlivě. Úspěšní lidé plánují svou práci a poté plánují svůj volný čas. Vždy je dobré mít jeden plánovač času, ať už v papírové nebo elektronické podobě jako prostředek, kterým své priority a cíle proměníte ve skutečnost. Na začátku každého dne (nebo předchozí noci) si vyhraďte 10 až 20 minut, abyste si mohli naplánovat úkoly a aktivity na den a večer dopředu.

 

5. Stanovte hranice. Stanovte spravedlivá a realistická omezení toho, co budete a co nebudete dělat v práci i doma. Jasně sdělte tyto hranice svému nadřízenému, spolupracovníkům, partnerovi a rodině. Můžete se například zavázat, že v určité dny nebudete pracovat pozdě, pokud nenastane krize. Kromě toho si doma vyhraďte čas, během kterého nebudete kontrolovat nebo odpovídat na e-maily nebo hlasové zprávy související s prací.

 

6. Starejte se o své zdraví. Vaše zdraví by mělo být vždy vaší prioritou číslo jedna. Pokud nejste v dobré fyzické, psychické a emocionální kondici, utrpí tím váš pracovní i osobní život. Postarejte se o sebe tím, že budete jíst zdravá jídla (zejména snídaně), cvičit nejméně třikrát týdně a spát minimálně sedm hodin za noc. I když si možná nemyslíte, že máte čas přidat si do nabitého rozvrhu cvičení a spánek, tyto praktiky uvolňují stres, zvyšují vaši energetickou hladinu, zvyšují vaši výdrž, zlepšují vaši duševní čistotu, posilují imunitní systém a dělají vás šťastnějším a produktivnějším člověkem. Kromě toho upusťte od nadměrného užívání alkoholu, tabáku nebo drog ke zmírnění stresu. Tyto látky mají tendenci udržovat tělo ve stresovém stavu a způsobovat ještě více problémů.

 

7. Vychovávejte svoji rodinu / vztahy. Vztahy s rodinou, přáteli a blízkými jsou zdaleka největším zdrojem vnitřní spokojenosti. Pokud vaše práce nebo kariéra poškozuje vaše osobní vztahy, obě oblasti nakonec utrpí. Určitě budou dny, kdy budete muset pracovat přesčas. Problém se stává problematickým, když se to v dnešní době stane pravidlem, nikoli výjimkou. Díky tomu, že vaše osobní vztahy budou prioritou, se vaše produktivita a efektivita v práci skutečně zvýší.

 

8. Udělejte si čas. Protože práce, zdraví a vztahy mají ve vašem životě prioritu, je také důležité naplánovat si čas na vlastní obnovu. Dopřejte si každý den malé potěšení. Udělejte si alespoň 30 minut nepřerušovaného „času“. Tato zdánlivě krátká doba dokáže vytvořit zázraky pro vaši celkovou pohodu. Spojte se se svým duchovním zdrojem. Víra v Boha nebo vyšší moc může být hlubokou studnou, z níž lze čerpat inspiraci, vedení a sílu. Může být také užitečné vyhradit si týdenní odpočinek.

 

9. Nechte práci v práci. Vytvořte mentální vypínač mezi prací a domovem. Pomáhá zavést přechodnou aktivitu mezi dvěma říšemi. Může se jednat o poslech hudby nebo nahraných knih během večerního dojíždění, cvičení ve fitness centru, vyřizování pochůzek nebo osobní schůzky. Naplánování takových aktivit bezprostředně po vaší běžné pracovní době vám také zabrání strávit těch dvacet minut navíc v kanceláři, což se pak změní na několik hodin.

 

10. Cvičte své možnosti. Mnoho společností zaměřených na budoucnost dnes vytváří různé programy, které usnadňují nalezení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Zjistěte, jaké možnosti nabízí vaše firma, pokud jde o pracovní dobu, práci na dálku, komprimovaný pracovní týden, sdílení práce nebo zaměstnání na částečný úvazek. Můžete najít uspořádání, které vám umožní pracovat produktivněji a současně snižovat stres.

 

11. Pracujte chytřeji, ne více. Efektivnější využívání času je důležitá dovednost, kterou se může naučit každý, od recepčního po generálního ředitele. Přijetí správné kombinace postupů řízení času může snížit stres a ušetřit až hodinu denně. To může zahrnovat využití technologie k větší organizovanosti, seskupování e-mailů a hlasových zpráv. Naučte se říkat ne. Může být snadné se přepracovat jednoduše tím, že řeknete ano každému úkolu, který vám přijde do cesty. Opravdu není důležité, abyste museli dělat všechno. Místo toho zjistěte, zda máte opravdu čas a energii, a to nejprve tím, že vyhodnotíte své pracovní vytížení. Je v pořádku, když občas další práci odmítnete a načerpáte energii.

 

12. Naučte se, kdy je vhodné požádat o pomoc. Pokud jste v práci zahlceni a způsobuje to nepřiměřený stres, nepřihlížejte tomu mlčky. Zbavte se obrazu dokonalého/dokonalé hrdiny/hrdinky a vysvětlete svou situaci svému šéfovi nebo nadřízenému. Neudržitelné pracovní situace lze obvykle zmírnit, ale bude to z vaší strany vyžadovat určitou asertivitu. Podobně, pokud se vám vyrovnaný život stále vyhýbá, nebo prožíváte chronický stres, promluvte si s profesionálem. Ideálně poradcem, koučem, pracovníkem v oblasti duševního zdraví nebo duchovním.

Existuje řada způsobů, jak oddělit svůj pracovní a osobní život. Každý člověk musí najít svůj vlastní způsob, jak spojit kariéru, vztahy a osobní péči do integrovaného celku. To, co je pro vás to pravé, se pravděpodobně změní, jakmile nastanou nové okolnosti, proto pravidelně situaci kontrolujte a podle toho se přizpůsobte. Nenechte se ohromit předpokladem, že musíte provést velké změny najednou. I když implementujete pouze několik výše uvedených strategií, budou mít pozitivní a měřitelný dopad na váš život. Začněte s jedním jasným cílem, pak přidejte další a další.

Proces dosažení zdravé rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem je jako stát se profesionálním sportovcem nebo trénovat na triatlon. Vyžaduje se soustředěné úsilí, abychom se dostali do formy, a neustálé úsilí. Ale ti, kdo se k tomuto úkolu odhodlají, získávají obrovské výhody v oblasti zdraví a kvality svého života. Zcela určitě je možné mít úspěšnou profesionální kariéru a plnohodnotný osobní život. Proto převezměte kontrolu nad svou prací. Buďte proaktivní se svým časem. Získejte „vyvážený“ život