Jak se vyrovnat s rozchodem

BLOG / napsala Lucie Zahradníková

Rozchod prožil určitě už každý. Na jednu stranu rozchod znamená konec vztahu, na druhou stranu je to začátek něčeho nového. Všichni se shodneme na tom, že je rozdíl, pokud se rozcházíte sami za sebe nebo pokud jste v pozici opuštěného. V druhém případě je vaše bolest zásadně větší. Intenzita prožívání se mění s věkem a délkou vztahu. Rozchod byste měli ideálně pojmout jako příležitost ke změně, jako možnost uvědomit si svoje priority, a především si ujasnit, kterých chyb se máme v případě nového vztahu vyvarovat.

Je důležité si uvědomit, že na zpracování bolesti z rozchodu budete potřebovat čas. Čas pro sebe, abyste si v klidu a bez větších emocí uspořádali vaše myšlenky. Zcela určitě byste se neměli dlouho hrabat v minulosti a už vůbec ne, házet vinu pouze na sebe. Ničemu nepomůže, když si budete neustále opakovat věty typu: „kdybych se chovala jinak, tak“… nebo „měla jsem se víc snažit“…případně „proč jsem nedokázala dělat víc?“. Pokud se budete utápět ve výčitkách bude vám ještě hůř. Nemůžete vzít zpátky žádné rozhodnutí ani jednání. Co, ale můžete, je poučit se a zaujmout k celé situaci pozitivní postoj. Záleží pouze na vás, zda se dokážete dívat dopředu a zaměřit svoje myšlenky na svůj růst.

Podívejte se teď na to, jaké jsou možnosti, které můžete po rozpadu vztahu udělat a čemu se naopak raději vyhnout.

  1. Aktivita, Přátelé, Výlety

Je velmi důležité nezavřít se doma, ale naopak chodit mezi lidi. Možná nebudete ten nejzábavnější společník, ale každý z vašich přátel to určitě pochopí a nebude to ani v takové situaci očekávat. Můžete si samozřejmě pustit romantický film a po vzoru Bridget Jones se nacpat zmrzlinou a brečet do polštáře, ale dlouhodobě bych to nedoporučovala. Jednak to povede k potížím s vaší váhou, kterou pak budete muset následně řešit v posilovně, a navíc budete neustále myslet na svého ex-partnera a užírat se myšlenkami, co dělá a s kým tráví svůj čas. Sport, tanec, hudba nebo víno s dobrou kamarádkou může odvést vaši pozornost a nasměrovat vaše vnímání správným směrem. Výlety do přírody, ideálně fyzicky náročnější, jsou také velmi dobrým řešením.

  1. Nakupování, péče o sebe

Teď je ideální doba si udělat čas pro sebe. A rozhodně na sobě nešetřete. Zasloužíte si to! Vložte se do rukou kadeřníka, který vám vykouzlí zbrusu nový účes. Zajděte si na nehty, na kosmetiku, dopřejete si příjemnou masáž a večer si zpříjemněte v luxusním wellness centru. S kamarádkou nezapomeňte zajít do obchodního centra a pořádně provětrat peněženku. Nakoupíte si oblečení, boty, kabelku a můžete spokojeně odejít domů. Možná, že radost nebude mít dlouhodobý efekt, ale věřte mi, až budete zase připravené randit. Časem zcela jistě oceníte, že můžete vyrazit v něčem novém a vypadat zatraceně sexy. Pokud na sebe budete kašlat a přistoupíte k tomu, že na vašem vzhledu nezáleží, bude to mít negativní dopad na vaše sebevědomí, které už tak je možná dost pošramocené.

  1. Sociální sítě

Trend dnešní doby. Někomu vyhovuje sdílet se svými přáteli téměř cokoliv a informovat je o dění z jeho života několikrát denně. Pokud do této skupiny patří i váš bývalý přítel, raději se vyhněte sledování, co je nového. I když už není vaším přítelem na Facebooku, jistě se k vám nežádoucí informace dostanou přes vaše společné přátele. Lepší je se na pár týdnů úplně odříznout. Opravdoví přátelé, kteří se o vás zajímají, vám zavolají, staví se na návštěvu nebo vás vytáhnout ven. Navíc dívat se na fotky zamilovaných dvojic, případně rodin s dětmi (v případě, že vy jste svobodná a tikají vám biologické hodiny) na náladě rozhodně nepřidá. Přičemž smutným faktem zůstává, že realita je často odlišná.

  1. Nový vztah

Každý z nás potřebuje rozdílnou dobu, než se s rozchodem vyrovná. Vstup do nového vztahu předpokládá, že jste se již vypořádali s minulostí. Tedy nemáte doma už žádné partnerovi věci, z nostalgie nespíte v jeho tričku, nikde nemáte vystavené společné fotky a ani nenosíte prstýnek, který vám koupil. Nemusíte samozřejmě věci od partnera vyhodit nebo mu je vracet, ale není vhodné je mít neustále na očích. Někdy rozchod brzdíte vy sama. Bojíte se, že zůstanete sama, respektive si namlouváte, že to ani neumíte. A tak skáčete z jednoho vztahu do druhého. Kde je, ale skutečný čas jen pro vás? Abyste měli skutečně prostor nahlédnout do svého nitra a ujasnit si, co od života skutečně chcete? Doporučení zní, nechtít nový vztah za každou cenu a hned. Ujišťuji vás, že pokud by do vašeho života vstoupil nový muž příliš rychle, bude to s největší pravděpodobností převozník. Počkejte si, až ucítíte, že je to ten pravý. A opravdu nikam nespěchejte.

  1. Zdravá strava

Speciálně v tomto období se stravujte zdravě. Dbejte na dostatek tekutin a vyvážené jídlo. Zapomeňte na fastfoody, protože vařit pro jednoho vás nebaví. A neřešte to ani tím, že nebude jíst vůbec.

  1. Pozitivní přístup

Často když cítíte vztek, bolest a zklamání, rozčilují vás chytré rady o tom, jak máte zůstat pozitivní a nad věcí. Naopak ze všeho nejraději se chcete pomstít. Představujete si, jaké by bylo skvělé vidět vašeho bývalého trpět. Už se vidíte v kolektivu přátel, kteří vás znají oba a plánujete, jak na něm nenecháte ani jednu nit suchou. Při pomyšlení, jak vás přátelé utěšují a litují je vám dobře. Nicméně moje rada zní nedělejte to. Protože až vaše emoce vychladnout mohli byste svých slov litovat. Navíc myšlenky na pomstu ještě více rozvíří vaše emoce a smutek ještě zesílí. Klíčové je zachovat klid, srovnat se se situací a přijmout fakt, že život je příliš krátký na to, abyste ztráceli čas pomlouváním druhých. Uvědomte si, že takové chování by vaši přátelé ve finále mohli odsoudit, a nakonec byste mohli ztratit ještě víc.

  1. Mazlíček

V případě, že se vám nedaří překonat pocit samoty a máte tendence svého bývalého kontaktovat, můžete si pořídit roztomilého chlupatého pejska. Takové malé štěňátko bude vyžadovat vaši pozornost a čas. Což je v tuto chvíli přínosné, protože nebudete mít čas smutnit. Pokud pro vás domácí mazlíček představuje závazek, můžete zkusit odjet na delší dovolenu, po které jste už dlouho toužili. Nikdy nevíte, koho na této neplánované cestě potkáte.

Určitě existují i další varianty, jak zvládnout rozchod, ale snažila jsem se připomenout ty nejdůležitější. Na závěr bych ráda připomenula, několik zásadních bodů:

* I když je váš vztah u konce, neznamená to, že končí i váš život. Naopak každý nový začátek je pro vás příležitostí, jak prožít šťastný a naplněný život vedle pravého partnera.

* Je důležité, abychom se naučili být i sami. A využili čas po rozchodu pro přenastavení svých hodnot pro vztahy budoucí.

* Pamatujte si, že na to špatné se rychle zapomíná. Mozek nám automaticky předkládá šťastné momenty. Pokud se nechcete vracet do stejné řeky, je dobré si všechny důvody vedoucí k rozchodu sepsat na papír a mít je na očích.

* Nehledejte viníka. Podíl na rozchodu nesou obě strany. Přijměte fakt, že jste se k sobě nehodili a že vám to zkrátka nevyšlo. To se může stát každému z nás.

V každém případě zůstaňte vždy svá a nepřestávejte věřit. Ten opravdový partner čeká na každého z vás.